BIR HAYAT FELSEFESI – “NASIL MAKER OLUNUR: ÖNE ÇIKAN DEĞERLER”

17/02/2015

Önce kısa bir ön bilgi… “Maker” son zamanlarda çıkan bir terim. Aslında bizim “usta” kavramıyla yakından akraba. “Yapıcı / Üretici” kişi anlamına geliyor. “Kendin Yap” akımının devamı aynı zamanda. Temelde parçaları birleştirerek yeni bir şey yapan, ya da belli bir şeyi başka bir şeye dönüştüren demek. Kartondan projeksiyon makinesinden plastikten kuş yuvası yapmaya, Ardunio ile robot yapmaktan bitkilerle müzik yapmaya geniş kapsayıcı bir tanım. Belki de bizim memlekette “mucit” kelimesinin argo kullanımına denk geliyor.

Mevcut objeleri yeni bir gözle bakmayı, onları farklı şekillerde kullanmayı destur edinen bir perspektif günümüzün moda terimlerinden inovasyonun vücut bulmuş hali gibi “Maker Hareketi”. Teknolojinin gelişmesi ve Ardunio, 3D Print gibi araçların ulaşılabilirliğinin artmasıyla giderek daha geniş yankı bulan bir akım. Özellikle ABD’de oldukça yaygınlaşmış durumda. Türkiye’de de buluşmalar, atölyeler, festivaller düzenlenmeye başladı bile.

Dan Gould Wired dergisinde yayınlanan yazısında “Nasıl Maker olunur: Öne çıkan kurumsal değerler” başlığı altında 4 temel değeri ele almış:

1. Açıklık… “Maker Hareketi” açık kaynaklı olmakla guru duyan, süreç ve sonuçları kendilerine saklamayıp paylaşan bir akım.

2. Kusurları kabullenmek… “Maker” bireyler mükemmeliyetçilik yerine deneyselliği ön plana çıkarıyor ve hata yapmaktan korkmuyorlar, yaparak öğreniyorlar.

3. Süreci sevmek… “Maker” mantığında sonuç odaklı değil süreç odaklı olmak temel prensip. Yaratıcılık ve üretmek bir hobi ya da tek defaya özgü bir iş değil bir yaşam şekli.

4. Ortaklaşmak… Kendi camianı yaratmak ve genişletmek “Maker Hareketi” için elzem; başkaları ile tanışıp birbirinden öğrenerek, paylaşarak bir sinerji oluşturuyorlar.

Burada Dan Gould’un yazısından bir adım öteye gitmek istiyorum… Bu temel prensipler sadece bir akımın değil herkesin hayat felsefesi olsa daha mutlu bir toplum oluruz diyorum. Belki de gün geçtikçe insanoğlunu köşeye sıkıştıran ekolojik ve ekonomik çöküşümüzün çıkışı burada. Dünya bu düşünceye doğru evriliyor. Açıklığı dürüstlük, kusurları kabullenmeyi hoş görü, süreci sevmeyi sabır, ortaklaşmayı da rekabet yerine dayanışma kavramları ile sarmalarsak belki gelecek günler daha aydınlık olabilir.

How to Think Like a Maker: Values Your Company Should be Adopting

http://www.wired.com/2015/02/how-to-think-like-a-maker/
http://www.makersturkiye.com/p/maker-hareketi-nedir.html
http://www.3dpd.co/bir-hayat-felsefesi-nasil-maker-olunur-one-cikan-kurumsal-degerler/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir